27 Eylül 2014

ORTA YAŞ KRİZİ: EFSANE Mİ, GERÇEK Mİ?

İnsanların devamlı yaşantısında oluşan çalkantıların yanında vücut gelişimi, yaş vb. gibi etkenler nedeniyle kriz yaşaması artık çok doğal karşılanmaktadır. Ergenlik dönemi kriz, otuz yaş sendromu, yaşlılık dönemi. Her dönemde ayrı bir kriz. Bunlardan biri olarak da karşımıza orta yaş krizi gelmektedir. Bu göreceli kriz çok eski tarihlerden beri psikologlar başta olmak üzere birçok sosyolog bilim adamlarının dikkatini çekmiştir.
Her ne kadar böyle bir kriz sürecinin varlığını itiraz edenler olsa da, bu durumu kendisinin yaşadığını iddia edenler de azımsanmayacak sayılardadır. Bu da orta yaş krizi denilen olgunun var olup olmadığı konusunda bazı göreceler doğurmaktadır. Bu ifadeyi ilk kullanan Kanadalı bilim adamı Elliott Jaques,  bu düşüncesini yetişkinlerin başarı ve başarısızlıklarını değerlendirdiği bir süreci vardır diyerek anlatmaktadır. Genel olarak bu dönemde kişiler, depresyon, öfke ve hayal kırıklıkları yaşamaktadırlar. Sonuç olarak da iş ile alakalı başarısızlıklar ya da sağlık sorunları sonuçları da beraberinde gelmektedir. Halk dilinde otuz yaş sendromu da denilen bu süreç genel olarak 35-40 yaş aralığında olarak ifade edilir. Kişi bu dönemde kariyer değişikliği yada dış görünüm değişikliği yollarına gidebilmektedir. Ama bu sonuçlara bakılınca böyle bir krizsel dönemin bulunup bulunmadığının sorgulanması da oldukça doğal karşılanmalıdır.


Çocukluğun nasıl evreleri oluyorsa yetişkin dönemin de bazı evrelerinin bulunması doğaldır. Fakat bu dönemlerden bir tanesine kriz ismi takmak ne kadar doğal bilemeyiz tabi ki. Kişinin düşünce yapısındaki ve o yaşa kadar edindiği tecrübelere paralel olarak kendisine yeni bir hayat planlaması yapmasını böyle bir sınıfa sokmak ile çocuğun ergenliğe geçiş dönemini kıyaslamak oldukça yanlış olacaktır. Çünkü ergenliğe geçiş döneminde vücut ve hormonlar değişim gösterirken orta yaş krizi diye nitelendirilen dönemde hayata bakış açısı değişmektedir. 

Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.