6 Mayıs 2016

Senetle Para Veren Kuyumcular

Senetle Para Veren Kuyumcular

Günlük yaşamın getirdiği sıkıntılar arasında nakit sıkıntısı içinde bulunanların birçoğu Senetle Para Veren Kuyumcular arayışı gibi yöntemlerle ihtiyaç giderme imkânları bulunuyor. Özellikle büyük bir kitlenin nakit ihtiyaçları için banka kredileri yönünde bir uygulama ile anlık olarak giderme yoluna gittiklerini biliyoruz. Ancak ekonomik değişimlerin günlük olarak hayatın içinde yer almasından dolayı birçok bireysel hesabı bulunan kişilerin maddi sıkıntı çektiklerini, hatta kişisel hesapların yanı sıra firmaların bile bu tür sıkıntılar ile boğuştuklarını biliyoruz. Günlük yaşam içinde maddi sıkıntı çeken kişilerin Acil Para Lazım Nasıl Bulurum şeklinde bir arayış içine girdiklerini biliyoruz. Hatta finansal kaynakların tükenmesinden dolayı farklı arayışlar içinde zarar eden birçok kişide bu tür uygulamaları istemese de kullanıyor. Senetle Para Veren Kuyumcular da yapılan bu yöntemlerden bir tanesidir. İlk zamanlarda farklı olarak gelişen uygulama gün geçtikçe ihtiyaçlara göre yeniden şekillenerek belirli bir faiz altında gerçekleştiği söyleniyor.

            Senetle Para Veren Kuyumcular

Nakit ihtiyacında olan kişilerin para bulmak için yaptıkları yöntemlerden bir tanesi olarak bilinen Senetle Para Veren Kuyumcular yönteminde, kuyumcuların senet karşılığında verdikleri bir ödeme olduğu bilinir. Hazırlanırken ve yapılırken her ne kadar sistem farklı olarak da görülse, bir nevi banka kredisi ile aynı türden bir sisteme sahiptir. Ancak belirlenen sistem içinde yapılacak olan senet ve benzeri ödeme koşulunu kanuni dayanağa çevirmek için kuyumcuların bu yöntemi seçerler. Mantık olarak nakit alacak kişinin yasal olarak bağımlılığı sağlamak için ticari faaliyetler içinde kullanılan senet bu tür uygulamada bir yöntem olarak belirlenir.
İlk zamanlarda yapılan nakit depolaması ise kuyumcular tarafından farklı bir şekilde uygulanmakta idi. Mesele kişi aylık olarak kuyumcudan gram şeklinde altın alır gibi ödeme yapar ve altın gramları kuyumcuda birikerek yükselirdi. İhtiyaç anında kimi zaman hepsini şahıs gelip bozar veya altını ne kadar olmuş ise onu alıp giderdi. Daha sonraları gününde ihtiyaçlarına göre bu sistemler değişerek Senetle Para Veren Kuyumcular olarak belirlenmeye başladığı bildiriliyor.

Senet Nasıl Hazırlanır

İkili ticari ilişki yapacak kişilerin kendi aralarında hazırladıkları bu tür senetlerde kimi zaman kefil sisteminde kullanıldığı kimi zaman ise şahit olarak belirli kişilerin senet üzerinde belirtildikleri bir oluşum vardır. Hazırlanacak olan Senetler kırtasiyeler tarafından satılan hazır satış sözleşmesi gibi bir kâğıt üzerinde alacak ve verecek fiyatlarının belirlenmesi vade sayılarının girilmesi ve ödenecek toplam miktarın belirlenmesi ile anlaşılabilir bir şekilde yazılmalıdır. Senet tek taraflı olduğu için senet üzerinde çizgi ve sonradan eklenmeler yapılması için belirlenen miktarların yan kısımları (-) şeklinde çoğunlukla çizilir. Senet alımları için yapılacak olan müracaatlar ise İcra Mahkemelerince şahıs için kullanılabilir. Ticari faaliyet olarak gösterilen senetler aynı zamanda borç ve alacak ilişkisinde bilinen en eski yöntemlerden bir tanesidir.


                

Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.