1 Kasım 2014

MEMUR MAAŞLARINDA YAPILAN ÇOCUK YARDIM HESAPLAMALARI VE DETAYLARI

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 202. Maddesi gereği tüm devlet memurlarına verilen Aile yardımı,  1989 yılında değiştirilerek; devlet memurlarının çocuklarına yapılacak yardım paralarının maaş bordrolarında hesaplanma yöntemi bildirilmektedir.
Devlet memurlarının günlük hayatı içerisinde yaşam standartlarının arttırılması açısından maaşlarında yapılan bir takım ödenekler bulunmaktadır. Özellikle memurların yapılan maaş hesaplamalarında farklı gösterge rakamları ile ayrılan ödenekler, bordrolarda kalem kalem ayrılarak hesaplamalar yapılmaktadır. Şu an itibari ile yapılan hesaplamalarda kişilerin maaş bilgilerinin nüfus dairesine bağlanması ile birlikte, Mernis kayıt sisteminden belirlenen kişilerin yaşları ile otomatik hesaplamalar yapılabilmektedir. Bu ödemeler ayrı kalemler üzerinden hesaplanarak bordroya dahil edilmektedir. Devlet memurlarına ödenecek çocuk yardımlarının hesaplamalarında farklılık vardır. Çocukların yaşları oranında belirlenen ve hesaplamalarda kullanılan göstergeler değişiklik göstermektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunlarının çıkışından sonra, ilerleyen yıllar içerisinde zamanın ekonomik şartlarına göre bazı maddeler üzerinde değişiklikler yapılmıştır.
                Hesaplamaların yapılması işleminde devlet memurlarına ödenen çocuk yardımında yaşları altı (6)  olana kadar çocukların gösterge kat sayılara beş yüz (500), 6 altı ve üzeri olan çocukların yardım hesaplamalarında ise iki yüz elli (250) gösterge kat sayısı uygulanmaktadır. Maaşlarda yapılan hesaplama yöntemleri tüm memurlar için aynı statüde hesaplanır. Derecelerden ve makamlardan etkilenme bu hesaplamalarda etki yapmaz. Hesaplama yöntemi ise o döneme ait maaş katsayısı ile verilecek çocuklar için gösterge oranlarının çarpılması sonucu ortaya çıkan rakamlardır. Çocuğun yaşı altı (6) olanak kadar ilk gösterge puanından, altı (6)’dan sonra ise ikinci göstergenin katsayı ile çarpımı yöntemi ile hesaplanmaktadır. Kanun kapsamında belirtilen maddeler arasında yer alan detaylar ise şu şekildedir; “ Devlet memurunun, geçimini sağladığı üvey çocukları için de bu ödenek verilir. Aile yardımı ödenekleri hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve borç için haczedilemez.” İbareleri yer almaktadır. Memurların haciz işlemlerinde yapılan hesaplamalarda bu tarzdaki ödemeler çıkarılır ve haciz ödeme oranları bu işlemler sonucunda maaşta kalan kısmı ile hesaplanmaktadır.
                Devlet kurumlarında çalışan memurların çocuk yardımı alamayacak duruma gelmeleri ise yine kanunlar ile belirtilmiştir. Devlet memurlarının çocukları evlenmeleri durumunda bu yardım ödenmez. Kanunda belirtilen hali ile 25 yaşını dolduran çocuklara devlet tarafından çocuk yardımı ödenmez. Ancak bu kısım için ayrı bir değişiklik yapılmıştır. 2005 yılında yapılan düzenleme ile 25 yaşını bitirse dahi evlenmeyen kız çocuklarına veya çalışamayacak derecede malül olan ( bu durumda olan çocuklar için resmi sağlık kurulu tespiti istenilmektedir.) çocukların yardım paraları kesilemez, ödenmesi devam eder. Öğrenim görürken tatilde çalışan çocuklar haricinde kendi hesaplarına ticaret kazancı yapan çocuklara ödeme yapılmaz. Devlet memurlarının aldığı çocuk yardımı parası haricinde çocukları için Burs alan ve Devletçe okutulan çocukların, çocuk yardım paraları kesilmektedir. Son dönemlerde yapılan Sayıştay denetimlerinde bu konuda birçok kişinin fazladan ödeme aldığı tespitinin ardından, kişilere yönelik olarak çıkarılan kişi borçları ile birlikte geri ödemelerin yapılması sağlanmaktadır.
                Devlet memurlarının sosyal hayata uyum sağlamaları, maaşlarında görülen bazı eksilmelerin bu şekilde giderilmesi amacı ile yapılan bu tür yardımlar Sosyal Yardımlar adı altında gösterilmektedir. Yine kanunlar çerçevesinde belirlenen maddelerin detayları arasında yer alan bir konu ise sözleşmeli devlet memurlarında çocuk yardımlarının oranlarında Bakanlar Kurulunun onayınca verilecek olan artışlar görülebilmektedir. Şu an için böyle bir uygulama her ne kadar kanunlar çerçevesi içerisinde belirtilse dahi, henüz böyle bir uygulama yapılmamıştır.

farklı bir gezinti için sizde buyurun. Acaba bu hafta ne var BilgiMinik

Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.