9 Temmuz 2014

Akciğer Nedir? Yapısı Nasıldır ve Görevleri Nelerdir?




Akciğer insanların vücutlarında solunum organı olarak görev yapmaktadır. Akciğerler insanların göğüs kafesinin altında kalp organımızın sağ ve sol tarafında bulunmak suretiyle görev yürütmektedir. Akciğerler kalp tarafına bakan yüzey ve göğüs kafesine bakan yüzey olarak iç ve dış yüzey olarak iki kısımdır.
Akciğerlerimizde bulunan dış yüzey parlak ve düzgün şekilde, rengi yeni doğmuş çocuklarda kırmızı olmaktadır. Yaş ilerlemesi ile birlikte bu renk ilk önce pembeleşme ve ardından ise pembe ve maviye dönük bir renk alabilmektedir. 

Akciğerlerin yüksekliği 24-25 cm olup kalınlığı ise ortalama 15-16 cm genişliğindedir. Akciğerler sağ ve sol olarak ayrılmakla birlikte sağ akciğer sol akciğerden biraz büyük olabilmektedir. Bunun sebebi ise sağ akciğer bulunduğu konum itibari ile kalp pompalaması ile birlikte kalbin sol akciğere yapmış olduğu basınçtan olduğu bildirilmektedir. Akciğerlerin görevleri iki kısımdan oluşmaktadır. Bunlar dan birisi nefes alış verişlerde havayı aldığında içerisinde bulunan bronşların uç kısmındaki alveol sayesinde oksijenin kılcal damarlar ile birlikte vücuda girmesi. İkinci olarak kirli kanda bulunan karbondioksitlerin yine bronşların uç kısmanda bulunan alveol ile birlikte nefes ile dışarı atılmasını sağlamaktır. Diyafram kasının ayırmış oluğu bölüm ile göğüs boşluğu ile karın boşluğunun olduğu bölgedir. Diyafram kası alt kısmı kaplayan yassı bir kas olduğu için aşağı yukarı kasılarak göğüs boşluğunun hareket etmesini sağlar. Bu sayede akciğerlere hava girişi sağlanabilmektedir. Normal bir insan dakikada 15-20 defa nefes alabilir. Bebeklerde ise bu sayı iki katına çıkabilmektedir. Akciğer sayesinde alınan oksijenler alyuvarlar ile birlikte Beynin oksijen ihtiyacını karşılayabilmektedirler. Akciğerlere gelen havanın vücuda yarayan kısmı olan oksijen, bronş uçlarından kılcal damarlara buradan kana karışarak beyine giderler. Yine nefes verişlerde ise bu kesecikler sayesinde alınan ve insan vücuduna zarar veren karbondioksit hava yolu ile dışarı atılma işlemi yapılabilmektedir. Akciğerlerimiz vücutta bulunan kirli kanlar kalbin sağ pompası ile birlikte akciğerlerin içine dolar ve burada biraz önce söylediğimiz yöntem ile birlikte kan temizlenir ve yine kalp vasıtası ile temiz kan tekrar vücuda pompalanarak vücuttaki işlevini sürdürmeye devam eder.

                  

Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.