26 Temmuz 2014

HİNT BÜLBÜLÜ



Çağımızdaki yaşam şartları bizleri her geçen gün biraz daha doğadan uzaklaştırarak taş binalara hapsetmektedir. Şehir hayatı artık öyle bir hal almıştır ki
ebeveynler zamanlarının çoğunu iş koşturmaları, çocuklar ise okul-dershane-sınav üçgeninde geçirir hale gelmiştir. Artık çocuklar neredeyse doğadan kopuk bu üçgenden arta kalan zamanlarını da AVM adını verdiğimiz muhtelif büyük alışveriş merkezlerinde geçirmektedir. Çocuklar tabiatta var olan pek çok hayvan türünü internette, kitap ve dergilerde görür duruma gelmiştir. Şansı olan çocuklar ise sayısı çok yetersiz olan hayvanat bahçelerinde bu hayvanları canlı olarak görüp inceleyebilmektedir. 

Sorumluluk bilincinin ve özgüvenin gelişmesi için ev ortamının bir hayvan ile paylaşılması çocuklar için büyük önem taşımaktadır. Bu bir kedi, köpek, kuş vb. olabilir. Kuş türleri içinde en kolay bakımı olan türlerden biri HİNT BÜLBÜLÜ olarak tanınan ZEBRA ISPINOZU dur. Hint bülbülleri ev ortamına çok kolay uyum sağlayabilen normal bir kafeste rahatlıkla barınabilen bir türdür. Normal büyüklükteki bir kafeste rahatlıkla bakılabilirler. HİNT BÜLBÜLLERİNİN erkek cinsi gagalarının kırmızı olması, boyun ve gövdelerindeki belirgin zebra çizgileri ile kanat altlarındaki kırmızıçizgilerle dişisinden kolaylıkla ayrılmaktadır. Dişilerde ise gaga rengi turuncudur. Dişiler kısa ve basit şekilde öterler erkekler ise daha baskın, kart bir ses ile uzun öterler. Bazı erkek türleri mutasyona uğramış olup düz renkleri de mevcuttur. Beslenmelerinde mutlaka akdarı kullanılmalıdır. Kuşların dişleri olmadığı için besinleri taşlıklarında hazmederler. Kolay hazmedebilmeleri için mutlaka yem kaplarına kuş kumu koymak gerekir. Sularının her gün veya 2 günde bir mutlaka değişmesi ve sularına hazmın kolaylaşması için %20 ölçüsünde maden suyu konması faydalı olur. Evde hazırlanabilecek ek gıdalar da kuşlarının isteğine göre yemlerine ilave edilebilir. Bunlar dövülmüş şekilde irmik, buğday, mısır unu, galeta unu hatta iyice dövülmüş yumurta kabuğu bile olabilmektedir.



Aile mahremiyetleri vardır. Kafeslerinde mutlaka kapalı bir kuş evi isterler. Çiftleştikten sonraki kuluçka süresi 4-5 gündür. Dişinin yumurtlayacağı zaman durgunlaşır ve hastalanmış gibi kabarır. Genelde 5. günde dişi yumurtlar. Bu esnada dişiyi erkeği besler yumurtadan çıkan yavrular kanarya türlerinde olduğu gibi dayanıklı olmadıklarından mümkün olduğu kadar el sürülmemesinde fayda vardır.14-15 gün içinde yavrular yumurtadan çıkar. Bu aşamada beslenmelerine haftadan 2 kereden fazla olmamak üzere yumurta maması verilebilir ama mutlaka dikkat! 2 kereden fazlası ishale ve ölüme götürebilir.15-20 günde tüylenirler ve 1 aydan sonra artık tek başına yaşabilecek duruma gelirler. Bu aşamada kesinlikle ebeveynlerinden ayrılmalıdırlar.

Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.