27 Temmuz 2014

O.J SİMPSON DAVASI



Bir cinayetin üzerinden nasıl milyon dolarlar kazanılabileceğini bize ilk SİMPSON CİNAYETİ göstermiştir. Bu cinayet 1994 yılında işlenen ve hala katilinin kim olduğu kesin belli olmayan soru işaretleri ile dolu bir cinayettir.
Cinayetin ilk bulguları ortaya çıktığında ABD medyası konuya öyle bir dalmıştı ki bir müddet sonra olay cinayet soruşturmasından çıkıp sanki insanlar televizyonlarda dizi film izler gibi bir cinayetin soruşturmasını ve mahkeme aşamasını izliyorlardı. Katilin gerçekten kim olduğuna dair bahisler bile oynanıyordu.Cinayetin gerçekleştiği eve seyahat turları düzenlenir olmuştu.

O.J SİMPSON’ un çocukluğu fakirlikle geçmişti.Ancak hayat ona ilerleyen günlerde paranın ve şöhretin kapılarını açacaktı.Gençlik yıllarına geldiğinde ABD ‘nin en hızlı koşan ,en güçlü ve başarılı sporcusu olacak,ama bu şans hiç umulmadık bir zamanda tersine dönecektir.

O.J SİMPSON kendisi zenci olmasına rağmen beyaz bir kadın ile evliydi. Onu sadece zenciler değil beyazlarda çok seviyordu. Bir gün eşi ve eşini sevgilisinin öldürüldüğüne dair haber gündeme bomba gibi düşmüştü. SİMPSON ‘ın yakalandığı otelde bulunan ve kuvvetli delil sayılan birkaç eşya cinayetin O.J SİMSPSON tarafından işlenmiş olabileceği düşündürüyordu. Ve çoğu kanıt anlaşılmadık bir şekilde aleyhindeydi. Olay normal bir cinayet gibi görünse de zamanla öyle bir boyuta geldi ki Amerika’da yaşanan ırkçılığın korkunç uzantılarını, siyasi ve sosyal çarpıklığının boyutlarını dışarıdaki dünyaya çok net yansıtıyordu.

SİMPSON CİNAYETİ mahkeme aşamasına geldiğinde SİMPSON ‘ın eşini defalarca dövdüğünü ve şiddet kullandığını gösterir video görüntüleri ortaya çıkmıştı. Bu durum ABD ‘de aslında pek çok kadının şiddete maruz kaldığını ortaya çıkarmıştı. Bu durumun ABD için aslında sosyal bir problem olduğunu kanıtladı.

SİMPSON CİNAYETİ başından sonuna kadar Amerika ‘daki ırk ayrımcılığının bunun için toplumun feda edilebilecek değerlerinin ,sınıf ve toplum ayrıştırıcılığının kısa bir özetinin geçildiği birçok olayın fotoğrafını yansıttığı için önem taşımaktadır.SİMPSON’un avukatları pek çok delilin ırkçı polisler tarafından suni olarak ortaya çıkarıldığını, mahkeme jürisinin beyazlardan değil çoğunluğu zenci kişilerden oluşması gerektiğini talep ettiler.Avukatların ücretlerindeki yükseklik adalet sisteminde reorganizasyona gidilmesi gereğini ortaya çıkardı.Sonuç olarak SİMPSON kurtuldu ama cinayetin başka birileri tarafından ne şekilde işlenmiş olabileceği senaryosu hala gündemi meşgul etmektedir.


Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.