5 Temmuz 2014

Yıldırım Çarpan Kişi Nasıl Görünür?


Şimşek bulutların içerisinde bulunan elektrik boşalması esnasında beliren ışık olarak adlandırılır. Yıldırım ise gök gürültüsü ile birlikte şimşeklerden oluşan bu elektrik akımının yeryüzüne boşaltılması esnasındaki şimşek türüne yıldırım denir. Yıldırım en tehlikeli
şimşek türüdür. Yıldırımın oluşması çok hızlıdır. Gök ile yere arası 30 milisaniyedir. 

Yıldırım düşmesi bulut ile yer arasında bir noktaya varması ile sonuçlanır. Yıldırım çarpması ise düşen bu şimşek türünün herhangi bir canlıya isabet etmesi olayıdır. Yıldırım çarpması içerisinde bulundurduğu yüksek akımlı elektrik sayesinde ölümcül sonuçlar çıkarmaktadır. Dünya üzerinde yılda ortalama 24.000 kişi yıldırım çarpması sonucu ölmektedir. Yıldırım çarpma olayı sadece üzerine isabet etmesi değil yakınlarda bir yere düşmesi sonucu, toprak yada bulunduğu alana içerisinde bulunan 10 ila 100 milyon volt elektrik yayılabilir. Eğer bu gibi durumlarda saçlarınız dik dik olduysa hemen en yakın kapalı bir mekâna gidilmelidir. Eğer açık arazide buna maruz kalırsanız en alçak bölgeye gidip ayaklarınız yere basacak şekilde yere çömelerek en mümkün şekilde küçülmelisiniz. Yıldırım çarpması sonucu hayatta kalan bazı kişilerde ciddi sağlık sorunları gözetilebilmektedir. Yıldırım çarpan kişinin vücudunda daha sonra gözle görülebilen Yıldırım çiçeği ya da yıldırım ağacı olarak adlandırılan şekillenmeler meydana gelebilmektedir. Bunun sebebi elektriğe maruz kalan kılcal damarların çatlaması ile oluşan bir görüntü olmaktadır. Bu izler yıldırım çarpmasından sonra birkaç saniye içerisinde oluşabilmektedir. İzlerin vücuttan kaybolması ise ancak birkaç gün alabilmektedir. Yıldırım çarpmaları doğrudan olabilir, ya da başka bir yere isabet eden yıldırımın üzerinize sıçraması ile olabilir en son tür ise toprağa düşen yıldırımın size geçmesi ile olması muhtemel olarak bilinmektedir. 



Yıldırım çarpma olayları çoğunlukla açık arazide oyun oynarken, çalışırken, kayık yada sandal içinde iken, tarla içerisinde iş makinesinde iken, şimşek çaktığı esnada telefon yada elektrikli bir alet kullanırken rastlama imkanı yüksek ihtimallerdir. Böylesi durumlarda en yakın kapalı mekana gidilmeli, eğer yoksa ayaklarınız yere basar vaziyette küçülebildiğiniz kadar küçülebilmektir. Yanlış olarak bilinen bir konu ise yıldırım düşmelerinde açık arazide bulunan ağacın altına saklanmaktır. Bu gibi durumlarda kesinlikle yere yatılmamalıdır.

Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.