6 Ağustos 2014

Müzik ve Savaş

Savaşlar, şüphesiz ki insanlığın mahvına yol açabilen ciddi felaketlerdir. Ülkelerin ya da tarafların donanımlı olmalarının yanı sıra, ps
ikolojik olarak da bu savaşa hazır olmaları gerekmekte ve bunun bilicinde olarak bu harekâta girişmeleri elzem
görülmektedir. Nihayetinde bugüne kadar gelmiş olan tarihsel süreç, bunun örnekleri ile doludur. Savaş esnasında orduya ve halka gerekli morali verebilmek de, toplum psikolojinin en önemli etkenlerinden biridir. Muhtelif unsurlar kullanılarak bu psikolojik etki yaratılmaya çalışılmaktadır. Bunlardan en önemlileri ise müziktir…

                Dünyanın en uzun süre ayakta kalan devletlerinden biri olan Osmanlı, savaş esnasında ordunun moralini artırmak adına Mehteran Takımı’nı kullanırdı. Ruslar ise, II. Dünya Savaşı’nda askerlerini psikolojik yönden rahatlatmak için senfoni orkestrası ile bir konser verir.  Bu konserin de etkisiyle Almanları püskürten Ruslar sadece bir örnektir. Askeri bandolar da, en nihayetinde böyle bir düşünce ve girişim ile kurulmuş birliklerdir. Ordunun geri hizmetlileri olarak en etkin ve faal biçimde çalışan bu birlikler, psikolojik olarak askerleri etkilemekte ve kazanma inançlarını arttırmaktadır.

Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.