12 Ağustos 2014

YEREBATAN SARNICI NERESİDİR?


Su ihtiyacını gidermek için çok sayıda su sarnıcı yapılmış olup, bunlardan en büyük ve gösterişli olanı Yerebatan Sarnıcıdır. Yerebatan Sarnıcı Bizans döneminde dünyanın en sık kuşatılan İstanbul’un su ihtiyacını gidermek amacı ile kurulmuş olan bir yapıdır.

Bizans İmparotoru olan I.Justinyen tarafından 542 yılında yapıldığı bilinmektedir. Yerebatan Sarnıcı doğu Roma İmparatorluğunun mimarisini yansıtmayı başaran bir yapı olmuştur. Yapımında eski tapınak sütunları ve sütün başlıklarına yer verilmiştir. Oldukça süslü ya muazzam bir görümüze sahip olduğu için ilerleyen zamanlarda saray adı ile kullanılmaya başlanmıştır. 143 metre yüksekliğe sahip olan Yerebatan Sarnıcı 65 metre genişliğe sahip olmaktadır. Toplam zemin alanı 9.800 metrekarelik alan olan Yerebatan Sarnıcında Bizans Korent ve İyon üslubuna ait 336 tane sütün mevcut bulunmaktadır. Yerebatan Sarnıcı 4 metre kalınlığa sahip olan tuğlalarla çevrilmiştir. 
Su ihtiyacını gidermek için yapılan Yerebatan Sarnıcı dışı özel bir harçla sıvanmıştır. İstanbul’un en görkemli tarihsel yapısı olan Yerebatan Sarnıcı Ayasofya’nın güneybatısının biraz ilerisinde yer alır. İstanbul’daki en büyük kapalı sarnıç olarak bilinen Yerebatan Sarnıcına Ayasofya binasının batısında yer alan küçük binadan giriş yapılabilir. İstanbul büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından işletilmektedir. Günümüzde birçok turistin dikkatini çeken Yerebatan Sarnıcı sadece müze olmakla kalmayıp içerisinde birçok etkinlikler yapmak mümkün olmaktadır.
Çeşitli müzelerin ve tarihi eserlerin yer aldığı İstanbul’da bulanan Yerebatan Sarnıcı görülmeye değer muazzam bir yere sahiptir. Ziyaret etmek isteyen kişilere her gün hizmet veren Yerebatan Sarnıcına ulaşım oldukça kolaydır. Sultanahmet tramvay durağından indikten sonra hat boyunca aşağıda yürümeye devam edin. Camiyi ve parkı geçtikten sonra sola dönerek on metre sonra Yerebatan Sarnıcını görmeniz mümkündür. Ulaşım oldukça kolay olduğundan herhangi bir rehbere falan gerek yoktur.


Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.