27 Eylül 2014

HASSAN SABBAH KİMDİR

Hasan Sabbah İslam dinine bağlı olan İsmaililer mezhebine dayalı olarak kurulan Haşhaşiler tarikatı olarak adından söz ettiren bir lider olarak bilinmektedir. Bu özelliği ile farklı bir tarikat olan Haşhaşilik özellikle de suikast yapmaya dayanan bir askeri otoriteyi ifade etmektedir.
Lideri olan Hasan Sabbah ise 34 yıl boyunca hiç dışarıya çıkmadığı Elemut Kalesi ile özdeşleşmiştir. Babası On İki İmamcı olan Hasan Sabbah Kumm kentinde 11. Yüzyılın ortalarında dünyaya gelmiştir. Dini eğitimini Rey şehrinde tamamlamıştır. Rey şehrinden ayrılıp Mısır’a yerleşen Hasan Sabbah burada 3 yıl yaşamış ve Kuzey Afrika’ya sürülmüştür. Ardından Suriye ve peşinden İran’da 9 yıl boyunca dolanmıştır. İran’da İslamiyeti kabul etmeyen Deylem Bölgesinde faaliyet sürdürmüş ve mürit sayısı da artında amaçlarına uygun bulduğu Elbruz Dağlarına Elamut Kalesini inşa ettirmiştir. Bu kalenin iki bin metre yükseklikte olması, sarp yollardan geçilerek ulaşılabiliyor olması bazı özellikleridir. Karar aşamasında havaya salınan bir kartalın konduğu yer olarak burası seçilmiştir.


İranlı tarihçiler Hasan Sabbah’ın o dönemin Mehdi’sine üç bin altın dinarlık senet sunarak resmen Haşhaşin tarikatını kurmuştur.  Hasan Sabbah Alamut’a yerleşmesinin ardından tam 34 yıl boyunca burayı terk etmemiştir. Hatta odasından dahi sadece birkaç kez çıktığı söylenmektedir. Büyük Selçuklu Devleti ve Abbasilere yönelik olarak başlattığı mücadelesinde elli civarında suikast gerçekleştirdiği söylenmektedir. Bunlardan en çok bilineni ise Nizamülmülk suikastıdır ve ilk suikastıdır. 1124 yılında hastalanan Hasan Sabbah 23 Mayıs 1124 yılında ölmüştür. 

Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.