4 Temmuz 2014

Arpanın Sağlık İçin Faydaları Nelerdir?

Arpa (gluten proteini için) tahıl olarak bilinen bitki tohumlarından meydana gelir. Arpa ürünlerini büyük çoğunlukla arpa taneleri denilen
kısmı kapsamaktadır. Ancak bu bitkinin her bir parçası gluten içerdiği için bu ürün ile yapılan hemen hemen her şey gluten içerir. Gluten bir protein grubudur. Arpa içerisinde bulunan Gluten arpa çeşitlerine göre değişebilmektedir. Malt arpa tabiri ise tahıl tohumlarının çimlendirilip sonra bitki oluşamadan kurutulması işlemidir. Arpa taneleri malt ve yem olarak kullanabilmektedir. İnsanlık tarihi boyunca bilinen bir bitki olan arpa bugünkü ismi ile Ürdün, Lübnan, Suriye ve Türkiye ile Bereketli Hilal olarak bilinen bu bölgelerde ekiminin yapıldığı bilinmektedir. Arpanın türleri bakımından ayrılması ekim ve değişik tohumların birleşmesi ile çeşitlendirilmiştir. Örneğin Türkiye de bulunan arpa çeşidi ile Çin de bulunan arpa türleri farklı olabilmektedir. 


Tahıllar arasında ekimi ve üretimi ile buğday, pirinç ve mısırdan sonra sıralamada yerini alabilen arpa, ülkemizde buğdaydan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Tanıtımda da paylaştığımız gibi arpanın içerisinde gluten maddesi olduğundan özellikle Protein içerin bu tahıl bitkisi B1,B3,B6, K vitaminleri ile demir, magnezyum, potasyum, selenyum, manganez ve fosfor içererek içeriği son derece zengindir. 

Arpanın sağlık için faydaları nelerdir.

Sağlık açısından içerisinde bulunan vitaminler ve yüksek protein lifleri ile birçok yararları mevcuttur. 

- Bağırsakları yumuşatarak ve sindirim kolaylığı sağlayarak, sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlayabilir. 

- Böbrek taşı gibi sorunlarda idrar söktürücü olma özelliği ile böbrek taşlarını ve böbrekte bulunan kumları dökmeye yardımcı olur. İdrar yollarında bulunan iltihapları temizleyerek idrar yollarını açar. 

- İçerisindeki mineraller ve vitaminler sayesinde vücuda kuvvet verir.

- Arpa suyu ile anne sütünü hem kalite hem de miktar yönünden arttırır.

- Astım ve bronşit tedavilerinde kullanılabilir. 

- Arpa içerinde bulunan lifler nedeni ile sindirim sistemi bu lifleri eritmek için kalori ve enerji harcaması neticesi zayıflamak için kilo verdirici bir içecek olarak kullanılabilir.

- Aksi olarak aşırı tüketiminde ödem oluşturucu ve kilo aldırıcı özelliği mevcuttur. 



Arpa kullanımında insanların bazıları bu tadı sevmeyebilir. Ancak sağlık konusunda bu tahıl bitkisinin suyu çeşitli karışımlar ile birlikte tatlandırıcı olarak da tüketilebilir. 

Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.