26 Temmuz 2014

Dünya Pasaport Sıralaması



Pasaport ülke vatandaşlarının diğer ülkelere giriş ve çıkışlarında kullandıkları bir tür kimlik olarak kullanılmaktadır. Pasaportlar ülkeye girişlerde kullanılır ve kişinin ülke içerisinde kalış sürelerini belirler. Pasaportlar ülkemizde 4 gruptan oluşmaktadır. 

1. Umuma Mahsus Pasaportlar ( Lacivert pasaport) : Türk vatandaşlarının halka özel kişi ve münferit ve umuma mahsus müşterek pasaport olarak verilmektedir. Bunların alımı Valiliklerce, yabancı ülkede ise Başkonsolosluk ve Büyükelçiliklerince verilir.

2. Hususi Damgalı Pasaportları ( Yeşil Pasaport) : Devlet Memurlarına görevlerinde ve belirli bir katsayıya düştüklerinde yeşil pasaport verilmektedir. Aynı zamanda bu pasaportu almayı hak eden kişinin vefatı halinde eşi de bu haklardan yararlanabilmektedir. Geçerlilik süresi 4 yıldır. 4 yılda bir yenilenebilmektedir. Bu pasaport yurt içinde İl Emniyet Müdürlükleri vasıtasıyla temin edilebilmektedir. 

3. Hizmet Damgalı Pasaportlar ( Gri Pasaport ) : Hükümetlerce görevlendiren veya belediyelerce resmi vazife ile ülke dışına çıkacak olan kişilere verilebilmektedir. Yurt içinde içişleri Bakanlığı tarafından verilebilmektedir. Süresi 4 seneyi geçemez. 

4. Diplomatik Pasaport ( Kırmızı Pasaport ) : Bu pasaportlar adı üstünde diplomatik görevliler ile ilişkilendirilenlere verilebilmektedir. Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanarak kişilere verilebilmektedir. Tek seyahat için geçerlilik süresi 2 yıl, daimi görevler için 4 yıllık süre ile hazırlanıp onaylanmaktadır.





Pasaport çeşitleri yukarıda anlatıldığından farklı olarak, Yabancılara Mahsus Pasaportlar ve Öğrenci ve İşçi Meruhatlı Pasaportlar olarak iki ayrı tür olarak da verilmektedir. Pasaportların ülkeler arasında seyahatine sağlaması bazen değişim gösterebilmektedir. 

Devlet arasında pasaportlar arasında bir üstünlük olması söz konusu değildir. Her ülkenin pasaportu kendi vatandaşlarının anlaşmalı olduğu ülkeler arasında geçerlilik sağlamaktadır. Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşlarına ise kendi aralarında pasaport zorunluluğu yoktur. Anlaşma gereği bu ülke vatandaşları seyahatlerinde birliğe üye ülkeler arasında pasaportsuz ve vizesiz giriş çıkış sağlayabilmektedir. Ülkelerin birbirleri ile olan uluslararası anlaşmalarına göre giriş çıkışlar pasaport yanında vize olması şartına da bağlanabilmektedir. Bu gibi durumlarda ülkeler ziyaretçi ülke pasaportlarına vize işlemleri uygulayabilmektedirler. Ülkeler arasında yapılan antlaşmalar ile birlikte artık gelişin dünya normlarında vize işlemleri yavaş yavaş kalkmakta ve uygulanmamaktadır.



Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.