26 Temmuz 2014

Hartlaub Turako



Hartlaup Turako isimli bu kuşların ana vatanı Afrika’dır. Tanzanya ve Kenya bölgesinin kuş türüdür. Renkleri göz alacak şekilde parlak olmaları ile bilinirler. Bu kuşlar kendilerine özgü yaşam biçimleri ve görüntüleri ile tür olarak ayrılmışlardır.
Bu kuşların ise en büyük özellikleri gagalarının sivri değil düz olmalarıdır. Boy uzunlukları 40 cm. olup, bu kuşlar yaklaşık olarak 12 yıl yaşayabilmektedir. Diğer kuşlardan ayrılan özelliği ise bu kuşların tepelerinde uzun tüyler bulunması ve bu tüylerin renkli olmalarıdır. 

Turako isimli bu kuşların cinsiyet ayrımı ancak bilimsel tespitler ile ayırt edilebilir, canlı olarak yada gözle ayırt edilmesi mümkün değildir. Bu kuşların beslenmeleri otçul olarak bilinmektedir. Evde besleyenler çoğunlukla bu kuşları dilimlenmiş çeşitli meyvalar ile sağlamaktadır. Kendileri doğan ortamlarda düz gagalarından dolayı toprak çeşitlerinin bazılarını de yiyerek tüketebilmektedirler. Ortam olarak kuşların barınmasında ve bakımını üstlenenler için en önemli etken bu kuşların uçma eğiliminden dolayı geniş bir yerde bakabilmek olmalıdır. Hartlaub Turako cinsi kuşların üreme esnasında kuluçka süreleri 20 günü bulur, tüylenmeleri ise bu kuluçka döneminden 8 gün sonra gerçekleşmektedir. Renkleri kırmızı, yeşil, mavi ve çoğunlukla menekşe rengindedir. Kırmızı renkler kanatlarında bakır pigmenti bulunan kuşlarda olabilmektedir. Kuşların çiftleşmeleri bakım esnasında sezon boyunca bir kez yuvalayabilmektedirler. Düz gagalı olmaları ve gagalarının iri olması sebebi ile turako kuşu bir çileği yerinden koparabilir. Koparmış oldukları meyvaları yutarak yeme imkanlarını gagalarının açılarından sağlayabilmektedirler. 



Bu tür evcil kuşlar yurt dışından ülkemize getirdiğinde evde besleme ve bakıma alma imkanı bulmam mümkün olabilmektedir. Evde bulunan çocukların ilgisini hemen çekebilirler çünkü renkleri çocukların ilk öncelikle takıldıkları bir noktadır. Bu rengarenk kuşları ülkemizde bulmak mümkün değildir ancak yurt dışından ithal edildiğinde, kuşbahçelerinden temin edebilirsiniz. Kuşların üremeleri ve çoğaltılması kuşun yerini sevmesi ile ilgili olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bu kuşların üreme konusunda en önemli alışkanlıkları takip ve gözlemlerinin iyi yapılmasına bağlıdır. Mesala erkek kuşun dişi kuşu yuvasından ilk zaman kovması mümkün olduğundan bakıcı tarafından dikkatli gözetlenmeli bu gibi duruma çiftlerin alışması için izin verilmemesi gerekmektedir.   

Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.