26 Temmuz 2014

Üstün Yetenekli Bireylerdeki “Varoluşsal Depresyon”



Bireylerin günlük hayatında yaşamış oldukları maddi ve manevi tüm zorluklar karşısında nasıl fiziki olarak bir savunma mekanizmamız varsa bünyelerinde ruhsal sorunlar anlamında bir mekanizması mevcuttur. 

İnsan bünyesinden bulunan ruhsal sorunlar ve çözümlemeleri kişinin yaşamış olduğu yer, almış olduğu kültür seviyesi, içerisinde bulunan dini duyguları, bulunmuş olduğu ortam ile birlikte farklılıklar gösterebilmektedir. Depresyon kişinin gündelik hayatında içinden çıkamayacağı bir durum karşısında beynin zorlandığı, cevaplarını aradığı, büyük üzüntüler sonrası gelebilecek travmalar ile birlikte yüz gösterebilmektedir. Kişinin depresyonu nasıl algıladığı ise farklı boyutlarda ele alınabilmektedir. Depresyon kişinin hayat çevresine ve bilgisine göre değişiklik gösterebilir. Mesela birisi büyük bir kazadan yaptığında depresyona girebilir, ama aynı kazada başka bir kişi ertesi gün normal hayatına devam edebilir. Bunlar sabitlik ile değil kişini içi dünyası ile olan farklılığından kaynaklanmaktadır. 

Dr. Charles TODY’ e göre yapılan araştırmalar sonucunda depresyon ile ilgili yapılan intihar vakalarının birçoğunun önünde set olarak dini duygularının olduğu vurgulanmaktadır. Müslüman toplumların varoluşsal depresyon sonrası diğer topluluklara nazaran intihar vakaları daha az sayıda olduğu öngörüşü savunulmaktadır. 

Günlük yaşam olarak bireyin üstün zekâsı ile birlikte olayları çözme ve çözüme kavuşturma şekilleri nasıl farklılık arz ediyorsa, kişinin iç dünyasındaki sorunları ile çözümlemeleri normal insanlardan farklı olabilmektedir. Kişinin olumsuzluk, duygusuzluk ve değişik kavramları ile akli hükümlerinin çatışması durumunda, depresyon oluşumları ortayı çıkabilmektedir. Depresyon ilerlemesi kademe kademe insanlarda şekil gösterebilmektedir. Depresyonu geçiren kişiler bunu hafif depresyon yada ağır depresyon olarak ayırabilirler. Hafit depresyon ile ilgili olarak kişinin Varoluşsal depresyon yani sorgulama olarak yaşaması çoğu aman değişik zaman ve mekanlar ile bağdaşmayacak bir biçimde olabilmektedir. Örneğin dünya hayatının sorgulanması buna örnek gösterilebilmektedir. Kişinin imanı ile ilgili olarak bu sorgulamalar hemen depresyon etkisinden kurtulmasına sebep olabilir, ancak kişinin bu sorulara kendi iç dünyasında vereceği cevaplar depresyonun ilerlemesine hatta ve hatta içinden çıkılamayacak bir hal aldığı zaman intihar vakalarına bile dönüşebilmektedir. 

Kişinin bu gibi durumlarında yakınlarında bulunduğu insanlar sevgi, hoşgörü, bağlılık gibi kavramlar çerçevesinde yardımcı olmalıdırlar. Kişinin sevgi yoksunluğu, onun sevilmesi, yapmış olduğu ve yapacağı hatalardan dolayı hoşgörülü davranılması ve aynı zamanda içten bir sıcaklık ile kucaklanması gerekmektedir. 






Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.