8 Ağustos 2014

Botanik Bahçesi Nedir


Ülkemizde özellikle de büyük şehirlerde yaşayan insanların en şikâyetçi oldukları konulardan bir tanesi de doğadan uzak kalmak olduğu bilinmektedir. Bu insanlar genel olarak yoğun iş tempolarına da bağlı olarak gördükleri her yeşillikten
etkilenirler ve gün içinde gördükleri her bitkiye imrenerek bakmaktadırlar. Bunun bilinci ile oluşturulmuş bazı özel alanlar vardır. Özellikle kendi grupları arasında bağ olan bitki gruplarından oluşturularak hazırlanan botanik bahçeleri bu eksikliği gidermek adına oldukça ideal bir yöntem olabilmektedir. Günümüzde bu bahçe türleri olarak genel de süs bitkileri tercih edilir ki bu sayede de göz zevkine de hitap etme özellikleri bulunmaktadır.

Aslında botanik bahçesi bitkilerin künyelerini de belirtmek koşulu ile oluşturulmuş olan bir nevi koleksiyonlar olarak tanımlanabilmektedir. Tabi ki bu büyük alanlar gerektirmektedir. Koleksiyonu hazırlayan işletme ya da kuruluşun bütçesi ile botanik bahçesi olarak değerlendirilen alanın büyüklüğüne göre bitki sayısı değişmektedir. Ülkemizde özellikle sanayi bölgelerinde botanik bahçeleri bir türlüğü kültür kaynağı şekline dönüşmüştür. Botanik bahçeleri doğaya uzak kalmış kişiler için doğayı görselliklerle beraber sunarlar. İlk olarak bu bahçelere Akdeniz kıyılarında ve Çin’de görülmüştür. Çok eski dönemlerde meyve çeşitliliği, şifalı bitki çeşitliliği ve sebze çeşitliliği mantığıyla oluşturulmuşlardır. Ayrıca tarihte botanik bahçelerinin üniversitelerin tıp okullarında kurulduğu bilinmektedir. Bazı bahçelerde ise büyük bitki koleksiyonları oluşturulur ki bu sayede halk bilgi edinebilirken araştırmacılara da kaynak olabilmektedir. Hatta bazı botanik bahçelerinde çocuklar ya da yetişkinler için bitki yetiştiriciliği üzerine kurslar verilmektedir. Değerli genetik özellikleri taşıyan bitkilerden oluşan botanik bahçeleri bu nedenle de birçok ülkede desteklenen oluşumlardandır.


Botanik bahçelerinde iklim koşullarına bağlı olarak olumsuzluk gösteren bitki türlerinin yetiştirilme koşulları oldukça güç olmasına rağmen etkilerine bakıldığında bu zorluk çok önemsenmemektedir. 

Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.