4 Temmuz 2014

Kalsiyum Mineralinin Önemi

Kalsiyum öncelikle insan anatomisinin yapısını oluşturan iskelet dokusunun temel taşıdır.İnsan vücudunda en çok kemiklerde ve dişlerde bulunur. Bu oran iskelet ve diş dokusunun %99 u oranındadır.Böyle yüksek bir oran elbette beraberinde pek çok önemli bulguyu da doğurur.Kalsiyum kalp
dokusunun oluşumunda ,vücut eklem dokusunun oluşumunda hamilelerin bebek doğduktan sonraki vücudun süt üretiminde büyük önem taşır.Kalsiyum ihtiyacının oranı günlük ortalama her birey için bin mg. olmakla beraber bu oran bebeklerde , çocuklarda , hamilelerde  ve yaşlılarda farklılık göstermektedir.Çocuklar ve elli yaşın üzerindeki  kişiler için bin beş yüz mg. dır. Çocuklarda iskelet ve kas sistemi yirmi yaşına kadar gelişim sürecini devam ettirdiği için özellikle büyüme çağında kalsiyum mineraline çok ihtiyaç duyarlar. Elli yaşından sonra ise kadınlarda menopoz dönemi başladığı için vücutta azalmaya başlayan östrojen hormonu nedeniyle iskelet yapısında kırılma ve incelmeler oluşmaya başlar. Bu dönemde kemik yapısında meydana gelen kalsiyum eksikliğin telafi etmek büyük önem taşır. İleri yaşlarda kalsiyum takviyesi sadece kadınlar için değil erkekler için de büyük önem taşımaktadır.
Kalsiyum eksikliği kemiklerde raşitizm adı verilen önemli bir hastalığı yol açar ve diş minesinde incelmeye sebep olduğu için dişte kırılma ve hassasiyet oluşur. Bu durum zaman içinde dişin kaybedilmesine kadar gider. Kalsiyum eksikliği saç ve tırnak kırılmalarına, vücutta egzama, eklem ağrısı, sinirlilik, uykusuzluk gibi bulgulara yol açar. Kemik erimesine yol açan kalsiyum minerali eksikliği ileri yaşlarda sadece gıda takviyesi ile telafi edilemez bazı özel kalsiyum içeren ilaçlar ile yapay yoldan vücuda verilir. Kalsiyum minerali en fazla süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinde mevcuttur. Ayrıca her türlü yeşil yapraklı sebzelerde(maydanoz, lahana, nane vb), badem, fıstık, yumurta gibi yiyeceklerde ve limon portakal gibi meyvelerde bol miktarda bulunur.
Her vitamin ve mineralde olduğu gibi aşırı kalsiyum tüketimi de vücut metabolizmasını bozar. Özellikle kalsiyum fazlalığı kemiklerde ve böbreklerde kireçlenmeye sebep olur. Böbrek taşlarının oluşumunu artırır. El, diz, dirsek, ayak gibi çeşitli eklem yerlerinde kireçlenmeye bağlı şekil bozuklukları meydana gelir. Bu bir mineralin vücudumuz için ne derece gerekli olduğu ve önemi günümüzde daha iyi anlaşılmış olup özellikle okullarda ve sağlık kurumlarında halkı bilgilendirme çalışmaları hassasiyetle yapılmaktadır.



Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.