12 Temmuz 2014

Lockerbie Faciasi Nedir?



Lockerbie isimli yerleşim İskoçya’nın Güney-Batı tarafında kalan kasabanın ismidir. Bu kasabanın tanınması 1988 yılında yapılan bir terörist saldırı ile olmuştur. Pan Am isimli uçak firmasının 21 Aralık 1998 Çarşamba günü Londra da bulunan havaalanından
kalkış yaparak New York’a uçuş sağlayan 103 sefer sayılı uçağının bombalanması olayıdır. Uçak içerisinde bulunan bombanın kalkıştan yaklaşık 30 dakika sonra infilak etmesi sonucu 243 yolcu ve uçak içerisinde bulunan 16 mürettebatının ölmesi ile sonuçlanmıştır. Uçak Lockerbie üzerinde infilak etmesi ile birlikte yerleşim yerine parçalanarak düşmesi sonucu yerleşim yerinde bulunan 11 insan daha yaşamını yitirmiştir. 



İskoçya ülkesinin polisleri ve Amerika Birleşik Devletleri federal görevlilerin ortaklaşa yürütmüş olduğu çalışmalar sonucunda üç yıl sonra olayı gerçekleştiren kişiler hakkında bilgiler toplanabilmiştir. Araştırmanın uzun sürmesi, patlayan uçağın enkazlarının toplanması ve tekrardan toplanan enkazlar ile birlikte uçağın yeniden imal edilerek patlama hakkında bilgi toplanmaya çalışılmasından olduğu sanılmaktadır. Uçağın yerleşim yerinde bulunan tüm parçalar tek tek toplanmış, büyük bir titizlik ile birlikte uçağın seyir halinde iken patlamanın detayları hakkında bilgiler toplanmış ve gerekli çalışmalar tekrar tekrar görevliler tarafından eleme usulü yapılmıştır. Uçağın yapılan araştırmasında patlamanın uçağın bagaj bölümünden olduğu tespit edildi. Ayrıca uçak parçalarından yapılan tetkiklerde uçakta bulunan bir bez parçaları incelendiğinde, yapılan araştırmalar sonucunda uçağa Malta’da aktarma yaparken iki Libya vatandaşının ismi ile karşılaşınca, konu araştırıldı. Uçağa valizleri bırakan ancak kendileri uçağa binmeyen bu iki Libya vatandaşı El Emin Halife Fehime diğeri ise Abdülbassit El Megrahi isimli kişilerdi. ABD davanın sanıkları hakkında bombalı valizi uçağa koymak suçlamaları ile yargılamak istiyordu. Ancak Libya lideri Albay Muhammer Kaddafi bu iki kişiyi teslim etmedi. Bunun üzerine Libya’ya ambargo uygulanmasına karar verildi. İlerleyen yıllarda bu ambargo neticesinde 1999 yılında iki kişi tarafsız bir üçüncü ülkede yargılanmak şartı ile teslim edildi. Yapılan yargılama neticesinde Megrani ömür boyu hapis cezası aldı, diğer Emin Halife ise suçsuz bulundu. Ancak bombayı koyma emrini kimin verdiği konusunda kesin bir bilgiye ulaşılamadı. Bu olay ile ilgili birçok komplo teorisi üretilse de Kaddafi emri vermediğini ancak olay ile ilgili sorumluluğunu kabul ederek kurbanlara tazminat ödemeyi kabul etti. Uçaklarda aktarmalar yapılırken bagajların alınması ile ilgili hatası olan uçak firması yapmış olduğu tazminat ödemelerinden dolayı iflas etti. Bu olay ardından Megrani isimli Libya vatandaşı İskoç hapishanesine ömür boyu hapis istemi ile teslimi yapıldı.

Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.